Motorlaarzen / schoenen

Type

Allereerst zal je merken dat je voor de keuze tussen motorlaarzen en motorschoenen staat. Motorschoenen kunnen over het algemeen worden aangemerkt als casual. De echte fanatiekelingen zowel op het circuit, offroad en de openbare weg gaat het beter af met een paar tourlaarzen.

 

Maat

Het bepalen van de juiste maat werkt niet anders dan bij het kopen van een nieuw paar sneakers. Uiteraard kan je tot op zekere hoogte uitgaan van de maattabellen welke bij de motorlaarzen wordt vermeld. Maar net als bij een normaal paar schoenen kan dit net even anders uitvallen, te groot, klein, smal of breed. De enige manier om het zeker te weten is toch echt passen. Dit raden we dan ook zeker aan.

 

Comfort

Comfort is voor een groot deel verbonden aan de maat en pasvorm van een motorschoen of laars maar er zijn nog een aantal andere factoren waar rekening mee gehouden dient te worden. Zo bestaan er grote verschillen in de hardheid/flexibiliteit van de zool. Dit kan betekenen dat een schoen of laars met een te harde zool je niet in staat stelt langer dan 5 minuten te lopen. Enkelbescherming, sliders, sluitingen, etc. hebben allen invloed op het comfort van de gebruiker. Een volbloed racelaars is, hoe gek het ook klinkt, niet de beste optie om bijvoorbeeld op werk te blijven dragen in dezelfde mate als een comfortabele lage motorschoen je niet zal helpen op het circuit. Om uit te vinden of de laars of schoen die je op het oog hebt ook echt goed zit is passen de beste optie.

 

Veiligheid

De bescherming die motorschoeisel biedt verschilt enorm van model tot model. Denk wederom aan het voorbeeld Racelaars vs casual motorschoen. Er bestaat een fijne balans tussen bescherming en comfort maar waar deze voor jou ligt hangt volledig af van jouw rijstijl en voorkeuren. Een aantal opties die de veiligheid van de drager waarborgen zijn onder andere de stijfheid van de motorzool, hoogte van de schoen of laars, enkel protectoren.

 

Functionaliteit

Ook niet onbelangrijk zijn de functionaliteiten van een motorschoen of motorlaars. Goede waterdichtheid is voor veel motormuizen, met name het tour soort, van groot belang. Bijvoorbeeld om loopgraafvoetjes te voorkomen. Ook de woon-werkverkeer rijder kan het op prijs stellen om niet na iedere regenbui binnen te komen soppen. Gore Tex is in deze voorbeelden jouw grootste vriend.